Dnes je 19. 4 2024, svátek má Rostislav.

Expedice Azory 2006


Srdce buší jak zvon,adrenalin se 342_m.jpgmi vlévá do krve a zvláštní příjemné chvění vnímám celým tělem. Hlasy přátel na člunu jsou náhle jakoby vzdálené.Pomalu se spouštím s foťákem do vody a má mysl ani nevnímá teplotu vody.Plavu dle instrukcí a slyším jen tlumené hučení svého dechu ve šnorchlu.Mé srdce přidává na tempu,hlava proráží vlny a oči hlídají správný směr.Snažím se soustředit na cíl,který se zdá již blízko.Teď,právě teď,říkám si.Zanoř se! Jak jen to jde, nádech a dolů…Vidím ho,blíží se.Je to nádherné setkání,věčný okamžik.Podvědomě si vzpomínám,že jsem tu s foťákem.Jeden snímek,druhý a opět se oči soustředí na celek. Není k čemu by se velikost dala přirovnat jen žasnu a zapomínám,že se musím nadechnout.Tiše si předáme vzájemné pohledy našich očí a plavu k hladině.Potápěčské ok je jasným gestem.Povedlo se tak zpátky do člunu…

Právě jsem se poprvé potápěl s 12m dlouhou velrybou, nebo chcete-li přesně Vorvaněm (Physeter catodon) ang.Sperm Whale – řád kytovci,podřád ozubení,čeleď vorvaňovití.

037_m.jpg Na konci června 2006 jsme vyrazili na plánovanou expedici do Atlantického oceánu.Cílem byl ostrov Pico v Azorském souostroví patřící pod Portugalsko.Oblast chráněná a známá svým výskytem mnoha druhů velryb,delfínů a dalších vzácných mořských živočichů.

Nejen sem dorazit,ale pracovat na natočení filmu,fotit a využít povolení, které naši skupině umožňovalo přímé potápění v místní rezervaci v těsné blízkosti velryb,kulohlavců,delfínů a dalších zajímavých živočichů..

Cesta do Portugalska proběhla bez problémů a i přenocování v Lisabonu bylo myslím příjemným zážitkem pro nás všechny. Dobrá nálada,všudy přítomná improvizace a zcela nové prostředí potlačovalo únavu z cesty. Ubytování a slastná večeře z darů moře v místní hospůdce se sklenkou portugalského vino tinto nás043_m.jpg nezklamala.

Ranní přesun na druhý let byl již zaběhlou kopií a vše jsme jako zkušení cestovatelé protrpěli bez připomínek.Přistání hladké,počasí špatné, přesto je však ze všech tváří vidět úleva z dosažení cíle. Přesněji ostrova Faial. Místo našeho pobytu je nám ještě vzdálené cca 2 hodiny s přesunem do města Horta a trajektem po moři 7km na ostrov Pico do městečka Madalena.Přeřizujeme hodinky o dvě hodiny zpět a v chmurné mlze doplouváme s místními domorodci do našeho vysněného cíle.

109_m.jpgUvítací ceremoniál je prostý,příjemný a kazí nám ho jen pohled na zataženou oblohu.“Hi I am Frank“ zvolá chlapík,kterého v přístavu nelze přehlédnout.Náš hostitel.Houfujeme se,sháníme naše zavazadla a filmařské nádobíčko.Za chvíli přijíždí zánovní náklaďák a všichni se pomalu rozhlížíme po malém přístavu.Tady je „my office“ to je „Joe“ u něj budete bydlet, to je „my wife“ je z Afriky. Toho jsme si všimli všichni.Počasí bude“ all right“ nebojte se.

Všude je blízko a po krátké chvíli (zde to je cca vždy hodina) jsme na privátu.Osprchovat,vybalit a zasloužený odpočinek.

Frank nelhal.Ráno sice není azuro, ale počasí je mnohem příjemnější a přívětivější než při našem příjezdu.131_m.jpgJoe připravil snídani a všem nám první den místní sýry chutnají.Netušíme ještě,že budou stále.Joe je velmi příjemný,ochotný a inteligentní pán a stará se o nás vzorně od prvního okamžiku.Balíme a vyrážíme dle včerejší domluvy na vzdálenější část ostrova trochu provětrat naše potápěčské vybavení.Prvním příjemným překvapením je čistota vody,která je opravdu fantastická.Odhadujeme mezi 25-35m.Podloží je celé z lávy a proto je na dně neobvyklá šedavá písková směs a řady velkých členitých lávových útvarů.

194_m.jpgNa místě,kde potápíme je v malém prostoru mnoho ryb a živočichů,takže i při teplotě vody okolo 19 st. se hodinu vznášíme a vychutnáváme si každý po svém příjemný ponor.Cílem bylo vyzkoušení fotografické a filmové techniky a vyvážení se na další pracovní dny,kde budeme již šnorchlovat s velrybami,jak si všichni nedočkavě přejeme.Na zpáteční cestě se dozvídáme,že Portugalsko postoupilo po penaltách do dalších kola mistrovství světa ve fotbale a tak o večerní zábavu v uličkách ostrova je pro dnešek postaráno.

Druhý den se počasí od rána zlepšuje každou hodinu,tedy zde dnes nebude překážka pro vyplutí na moře.354_m.jpgPo přípravách v místním skladišti stavebního materiálu a „potápěčů“ se přesunujeme k lodím v přístavu. Jako skupinka jsme byli dávno domluveni na rozdělení do lodí,tedy čekáme krátkou chvíli (obvyklou hodinu) a pozorujeme klid přístavu.

Je rozhodnuto jaké lodě,kdo s kým pojede,máme přiděleny naše průvodce a vše rovnáme do lodě (gumáku) s poměrně silnými motory.

Po vyplutí z přístavu zjišťujeme,že rovnat věci je trochu zbytečné neboť po přidání plynu se vše srovnalo samo.Zajistíme tedy pečlivě jen fotonádobíčko a pozorujeme šleháni větrem okolní nádheru.

322_m.jpgNáš průvodce Michael je sympaťák a hlavě profík,který svou práci velmi dobře ovládá.Měli jsme štěstí a každý další den jsme byli rádi,že s námi vyráží na moře právě on. Myslím ,že s jeho přístupem byl servis na lodi absolutně stoprocentní pro každého z nás a řada setkání s plachými velrybami byla pro nás díky jeho zkušenostem po několika dnech běžnou pracovní rutinou.Díky za vše Michaeli!

Trochu popsat má myslím smysl všechny dny expedice jako celek.425_m.jpg Museli jsme se totiž rychle naučit mnoho věcí na rychlé lodi s ohledem na focení a filmování jen se šnorchlem, probrat možnosti záběrů, světo,hloubku pod námi (cca 2000m) ,patřičná povolení a místní zvyklosti.Do vody mohli max.dva později jsme sami přistoupili na jen jednoho. Každý živočich chtěl něco jiného – velryby se naplavávali z větší vzdálenosti,k delfínům se skákalo zase velmi blízko, z kulohlavců mě ještě teď bolí nohy, jak dlouho se s nimi dalo plavat a měsíčník nás všechny odměnil svým klidem a krásou.Ne všechny pokusy byly úspěšné,ale pokud se to někomu povedlo spojilo nás najednou něco vzláštního a jeden druhému jsme to upřímně přáli.Každý z nás postupně skládal svoji osobní mozajku úspěšných a neúspěšných pokusů být s těmito krásnými tvory velmi blízko.

Dny ubíhaly a každý další přinášel nová setkání.Moře nás odměnilo každý den svou bohatostí a zdejší krásou.Těžké je popisovat, jak se vaří voda když se krmí stovka delfínů či na co člověk myslí, když čeká na vynoření velryby a okolo náhle pluje žralok kladivoun.

Po všech dnech na moři jsem si dopřál odpočinku v podobě cesty okolo celého ostrova.Mezi největší zážitek patřilo setkání s panem Malcolmem Clarkem PhD,DSc, který má na ostrově soukromé muzeum velryb a je světově uznávaným odborníkem na tyto živočichy již desítky let.To co jsme všichni zažili s velrybami na moři mi ještě doplnil o řadu zajímavých informací a zážitků,které s nimi prožil on.Po tříhodinové návštěvě mi věnoval originální zobák z krakatice,záhadného hlubinného živočicha,který je přirozenou potravou vorvaňů a při svých pracovních cestách po světě nachází PhD.Clarke tyto zobáky v jejich žaludcích.476_m.jpg

Na úplném závěru jsme ve třech vylezli,přespali,vyfotili487_m.jpg a slezli dominantu celého ostrova.2351m vysokou sopku Pico.Odměnila nás krásným výhledem při výstupu,ukrutnou zimou v noci,mlhou na vrcholu a výronem nohy (pouze u mě). Přesto,že noha mě stále ještě bolí to byl opravdu pořádný kopec popela a další skvělý den na ostrově velryb.

Další fotografie velryb,delfinů,měsíčníka atd. si můžete prohlédnout zde.

Nashledanou.
Petr Král

Speciální dík – Tomášovi za organizaci, Picosportu a ostrovanům za zázemí a všem kamarádům za skvělou partu.
Přání – ať naše fotky a film potěší mnoho dalších potápěčských duší.

Vloženo: 22. 08. 2006

Seznam akcí

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4383
Týdně
  3162
Měsíčně
  4024
Pouze o dovolené
  3272
Celoročně
  2779
Nepotápím
  2869

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software