Dnes je 18. 4 2024, svátek má Valérie.

Chorvatsko - prodloužený víkend
Středa ve 20 hodin na krámě v Jablonci, tak zněla naše domluva s Martinem a Míšou. Naložení tašek s potápěčskou výstrojí a naskládání čtyř lidiček do prostorného auta nám zabralo necelou hodinku. Konečně - už jsme na cestě. S sebou k jídlu samozřejmě řízky, ale to nám nestačilo. Trasa -Jablonec n.N, Mladá Boleslav, Praha, Jihlava, Znojmo!
Kde jsme se, jako tradičně zastavili na pozdní večeři v motorestu E 59.Další města - Vídeň, Graz a Slovinský Maribor který jsme projížděli za svitu brzkého slunce.04-06-01-2.jpg

Nutná odpočinková pauza a čas pro snídani jsme si vybrali místo několik málo kilometrů před chorvatskými hranicemi. Po necelé dvouhodinové přestávce jsme pokračovali dál směrem na Rijeku. Konečně jsme viděli moře, po chvilce i most na ostrov Krk, který byl naším cílem.Přejezd přes most je zpoplatněn dvěmi a půl Euro. Kolem jedenácté hodiny ranní jsme přijížděli do města Krk, kde nás očekávali na české základně DeepSea.
Čtvrteční den byl naplánován jako odpočinkový, a taky byl, zalehli jsme do postelí na pokojích a vzbudili jsme se až kolem 18 hodiny. Celí zmlácení jsme se shromáždili v prostorách základny, která je přímo v penzionu. Proběhli zde úvodní informace o pobytu a potápění. V pátek ráno jsme vyfasovali lahve a olovo a jeli jsme lodí potápět na první dvě lokality - v okolí ostrova Plavnik. První ponor probíhal velmi klidně. Rozdělili jsme se do čtyř dvojic.
04-06-01-1.jpgByli jsme unešení viditelností, my jsme zvyklí na jabloneckou přehradu ve které je viditelnost menší než dva metry nebo v lepším případě některý z německých lomů s viditelnosti okolo 10 metrů. Teplota vody byla pro nás také přijatelná ( pro nás v suchých oblecích J ) teplota vody na hladině se rovnala přibližně 18 st.C. První ponor byl spíše srovnávací a dolaďovací, ale ten druhý už byl v pohodě.
Do přístavu jsme se vraceli kolem 16 hodiny, a asi po dvouhodinové spací a odpočinkové přestávce jsme se přesunuli ke grilu, kde nám sám velký šéf kuchař Pavel připravil výborné klobásky a mleté maso s cibulkou nebo kořením. Přátelské popovídání s plnými žaludky se protáhlo až do pozdních hodin. V sobotu jsme vyjížděli z přístavu něco po 9 hodině, na lodi nás bylo celkem 10 lidí z toho nás 8 potápěčů a kapitán s asistentem. Třetí ponor jsme viděli potvůrku se strašidelným jménem Ďas mořský (Lophius piscatorius) který může dorůstat délky až 2 metrů, my jsme však viděli menší stvoření o "pouhých" sedmdesáti centimetrech.04-06-01-4.jpg

V hloubce 19 metrů ležel hlavou dolu na téměř kolmém útesu. Při přejezdu na další lokalitu jsme se zúčastnili dalšího bloku kurzu EANx Diver. Další část probíhala na základně v učebně DeepSea. Večer následovala prohlídka starobylé části města Krk a přilehlého přístavu. Zajímavostí města je nejspíš čtyřiadvacetihodinový ciferník na věži z roku 1493 přímo na náměstí. Poslední 2 ponory jsme uskutečnili z větší lodi, protože přijeli další hosté.
Čtvrtý ponor jsme potápěli jen 4 protože ostatním členům výpravy neudělalo dobře mořské houpání L Takový proud jsem ještě nikde nezažil, v hloubce necelých třiceti metrů nás proud unášel podél stěny slušnou rychlostí od lodi, ale o několik metrů výš cca v patnácti metrech nás unášel zase zpět k lodi. Cestou jsme viděli velkou ropušnici a chobotnici.04-06-01-3.jpg
Nejvíce se mi líbil závěr šestého ponoru, když jsme se cachtali v pěti metrech s Pepou a Petrem. Veselý instruktor Peťan nám sundal ploutve a potom masky, plavali jsme bez inflátorových hadic i bez hadic k sucháčům. Takhle jsme se cachtali v mělčině pod lodí. Údaje z počítače jsou bez masky nečitelné, proto si ponor vždy plánujte a neustále kontrolujte svou aktuální hloubku a tlak! Na pokoji jsme si ještě odpočinuli a najedli se a pak sbohem krásné Chorvatsko.
Cesta pro nás co jsme seděli vzadu v autě utekla coby dup, je to zvláštní ale pamatujeme si jen cestu z Krku do Rijeky a pak chorvatsko-slovinské hranice a pak jsme se probudili až ve znojemském motorestu E59. Kde jsme se najedli a pak jsem se vzbudil v Paceřicích před Rychnovem n.N. Tímto článkem bych chtěl poděkovat všem zúčastněným - za skvělou partu a také všem kamarádům z české báze DeepSea na Krku.

Ondřej Tuček

Vloženo: 23. 05. 2004

Seznam akcí

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4381
Týdně
  3161
Měsíčně
  4022
Pouze o dovolené
  3272
Celoročně
  2779
Nepotápím
  2869

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software