Dnes je 25. 4 2024, svátek má Marek.

Záhadné pyramidy.
V Tichomoří jižně od Japonska, asi 60km od Okinawy a 500km před pobřežím Jonugami byly nedávno objeveny dobře zachovalé zbytky dvou pyramidových měst.

První objev těchto staveb byl proveden roku 1995, kdy potápeči zkoumali vody v okolí ostrovů jižně od Japonska a při tom narazili na tento objev. Při podrobném průzkumu bylo zjištěno, že pyramidy tvoří rozsáhlou soustavu na sebe navazujících obdélníků, čtverců a kruhů. I přes silné mořské nánosy se ještě dají rozeznat dokonce jednotlivé schody staveb, které jsou někde dlouhé až 80m.pyramidove_mesto.jpg

Díky velmi čisté vodě v těchto místech lze pozorovat komplex i ze vzduchu. Základny pyramid se nachází pouhých 25 metrů pod mořem a nejvyšší bod jen 5m pod hladinou. I přes časnou sopečnou aktivitu v okolí jsou velmi zachovalé. Nejsou vůbec požkozené a kamenné bloky neobsahují žádné trhliny. Jednotlivé kameny jsou podobně jako u egyptských pyramid velmi dobře opracovány a zcela přesně na sebe položeny.

Jak jsou asi tyto stavby staré?
Nejpravděpodobněji 7000 až 9000 let, protože podle geologů ležela hladina moře v těhto místech před 8000 lety asi o 30m níže a mimo to první známky osídlení v Japonsku jsou známy asi před 9000 roky. Ale zatím jsou to jenom dohady. Až podrobnější výzkum podá svědectví o tom, jak jsou opravdu staré. Pro zajímavost. Tyto stavby mají velmi podobný styl s pyramidami, které byly nalezeny nedaleko ostrova Okinawa, o kterých nikdo neví, kdy byly postaveny. V místní řeči se nazývají MOAI, což je název pro kamenné sochy na velikonočních ostrovech. Podobná pyramidová místa byla také objevena v Pachcacamaky, kde jsou velmi podobná. Dokonce se i nějaké vyskytují v Peru. Možná, že mají nějakou spojitost s ostatními komplexy po celém světě, ale opět to potvrdí až podrobnější průzkum. Objevila se dokonce i možnost že se jedná o zbytky bájné Atlantidy , ale většina Japonců není s touto možností spokojena.

Nedávno na ostrově Honšu byla objevena miniaturní kopie egyptské pyramidy v Gíze, která je celá vytesána do jednoho žulového kamene, kde ale nejsou znát žádné stopy po opracování nástrojem. Pyramida je vysoká jen necelé 3 metry a dle legendy se pod ní nachází černý had, který jako symbol nemá v Japonsku žádnou tradici. Nedaleko odtud stojí velký kamenný stůl, popsaný pravděpodobně keltským písmem. Na vrcholu jedné japonské hory stojí dokonce několik megalitických kamenů, které jsou od sebe oddělené úzkým průzorem. Jsou velmi podobné megalitickým stavbám v Jižní Anglii.

Přehled článků

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4387
Týdně
  3168
Měsíčně
  4029
Pouze o dovolené
  3275
Celoročně
  2783
Nepotápím
  2872

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software