Dnes je 19. 4 2024, svátek má Rostislav.

Nové počítače Suunto - COBRA2 a VYPER 2

Suunto uvádí na trh nové potápěčské instrumenty COBRA2 a VYPER 2 s digitálním kompasem a skvěle čitelným matrixovým displejem.

Oblíbené počítače Vyper a Cobra dostaly nový design i funkce a posunuly tak opět hranice technického pokroku o velký kus dále. Hlavním cílem inovace bylo, aby potápěč měl co nejrychleji k dispozici všechny potřebné údaje o ponoru a mohl tak co nejdelší čas věnovat pozorování či práci pod vodou. Oba přístroje jsou konstruované k dosažení maximální přesnosti a pro snadné a intuitivní použití. Využívají lety prověřené funkce předchozích modelů a disponují: elektronickým kompasem, grafickými profily ponorů přímo na displeji, algoritmem Suunto RGBM DeepStop a snadným ovládáním pomocí čtyř tlačítek. Oba typy jsouvyper2_cobra2_m.jpg plnohodnotné dekompresní počítače, COBRA2 disponuje navíc i údaji o tlaku vzduchu.

Elektronický kompas je vybaven kompenzací náklonu a poskytuje uživateli údaje o směru v grafické i numerické podobě (šipky a číselná hodnota azimutu). Oba typy navíc mají zabudovaný simulátor ponoru, který umožňuje potápěči vyzkoušet si funkce ještě na suchu. Všechny důležité informace (včetně profilu ponoru) jsou perfektně čitelné díky velkému matrixovému displeji.

COBRA2 a VYPER2 mohou být použity pro scuba potápění se vzduchem i dusíkem, nebo jako hloubkoměr s časomírou. Všechny typy ponorů jsou zaznamenány včetně profilu do paměti. V módu Nitrox je k dispozici volba ze dvou směsí nastavených před ponorem. Potápěč může zvolit směs s 21% - 100% O2, přičemž je možné měnit parciální tlak O2 v každé směsi. Směsi je pak možno přepínat během ponoru (pokud jsou splněny bezpečnostní omezení).

COBRA2 a VYPER2 pracují s algoritmem Suunto RGBM DeepStop, který sleduje rozpuštěný a volný plyn v krvi a ve tkáních potápěče a zahrnuje mnoho faktorů, které běžné modely rozpuštěného plynu neuvažují. Funkce DeepStop navíc dává potápěči volbu mezi opakovanými zastávkami (Deep Stops) ve větší hloubce a klasickou bezpečnostní zastávkou v malé hloubce.

Široká škála funkcí paměti počítačů zahrnuje např. celoživotní historii a logbook s kapacitou 42 (COBRA2) resp. 80 (VYPER2) hodin. Interval 20 sekund nastavený výrobcem pro ukládání údajů o ponoru do paměti, může uživatel změnit na 1, 10, 30 a 60 sekund. S krokem 60 sekund pro zápis logu má tak potápeč k dispozici kapacitu na 128, resp. 240 hodin detailních záznamů o ponorech. Paměť logbooku i grafický profil ukazují také teplotu vody v reálném čase a na grafických profilech jsou přímo na displeji vidět značky vložené do paměti manuálně během ponoru.

COBRA2 je vybavena přesným manometrem, který počítá s teplotní kompensací tlaku v lahvi. Poskytuje i údaje o čase, na který zásoba plynu ještě stačí a varuje potápěče při nízkém tlaku v lahvi. COBRA2 je kompatibilní do 300 barů.


Přehled článků

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4383
Týdně
  3162
Měsíčně
  4024
Pouze o dovolené
  3272
Celoročně
  2779
Nepotápím
  2869

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software