Dnes je 19. 4 2024, svátek má Rostislav.

Německý lom Sparmann

2dtiefenprofil.jpgV sobotu jsme jeli s Láďou Š. obhlídnout pro nás nový lom Sparmann, který je přímo ve městě Kamenz. Po příjezdu k lomu nás po chvilce přivítal anglicky mluvící personál, ukázal nám profil lomu a také nám doporučil několik zajímavých míst.

Zkrácené informace o lomu:

Typické potápění v lomu je ponor podél stěn. Nejmenší hloubka je přibližně 20 m a maximální hloubka cca 70 m. To ale neznamená zákaz ponorů pro potápěče – začátečníky, kdo dobře ovládá vyvažování, ten nebude mít během ponoru žádné problémy.


dsc00358.jpg

Celý lom se dá dokola pohodlně obeplavat za méně než 50 či 60 minut. Ke vstupu do vody slouží kovový žebřík. Přilehlý venkovní areál je upravený a k místu vstupu do vody vede pozvolné kamenné schodište.

V současnosti je vybudována potápěčská základna. V hlavní budově je umístěn kompresor, sprchy a záchody, společenská místnost, pult s výčepem a kuchyně. Hlavní budova se pyšní i velkou, zastrešenou terasou.Dále je dokončena místnost pro prevlékání a odpočinek, rovnež zamykatelná místnost pro uložení výstroje a čtyři vytápěné bungalovy pro přespání.

Poplatek za potápění je 7,- Euro/den.

zdroj: www lomu

Vstup přímo do vody je přes kovové schodiště, avšak poslední schod je celkem vysoko (poznáte při výstupu z vody :-) )
Pod hladinou jsme viděli několik málo ryb, kabinku WC z letadla (15m) a zajímavý je i zatopený les (cca 10-20m) a vrak staré motorky (15m) . Viděli jsme také několikero potrubí, které dříve sloužilo pro odčerpávání spodní vody.
Viditelnost se zlepšovala s hloubkou, naše maximální byla přibližně 22 metrů a viditelnost byla zajímavá. V jednom místě si jí dovoluji předpokládat na 12-15 metrů.
Na tento lom se určitě pojedeme ještě podívat, najdete zde příjemný personál a vybavené zázemí. A navíc mnohem méně schodů než na Horce, která je od lomu Sparmann vzdálena předpokládám jen něco kolem 10 km.

Několik fotek najdete v galerii nebo zde.

Ondřej Tuček

Přehled článků

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4383
Týdně
  3162
Měsíčně
  4024
Pouze o dovolené
  3272
Celoročně
  2779
Nepotápím
  2869

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software