Dnes je 18. 4 2024, svátek má Valérie.

NEPÁL 2004

Už jsme dlouho nepodnikli nic mimořádně zajímavého, a tak vymýšlíme akci Nepál – Trekking pod Everest.
Začínáme vše zajišťovat. Ještě před odjezdem se dozvídáme, že v hlavním městě Nepálu, v Káthmándú, jsou nepokoje a stávky a nic zde nefunguje. Věříme, že do našeho odjezdu se situace změní. Zároveň naše Ministerstvo zahraničních věcí nedoporučuje cestovat do této země. Věříme, že se zde situace zklidní.100_swayambunath_oci__popis.jpg

A tak jednoho dne začíná naše cesta za dobrodružstvím.

Odlétáme z Frankfurtu, máme mezipřistání v Bangladéši v hlavním městě Dhaka. Let sem trval 8,5 hod. Jedeme si chvilku odpočinout na místní „hotel“. Už si musíme dát pozor na pití. Zde už pro nás není voda z vodovodu pitná, neboť by nám mohla způsobit střevní potíže.
Poté nás čeká krátký přelet do Nepálu. 103_nepal_mapa.gifPo příletu vyplňujeme potřebné formuláře a jdeme si pro nepálské vízum. Potřebujeme k tomu 30 $ (amerických dolarů) a fotku. Z letiště odjíždíme na hotel. V hlavním městě budeme spát dvě noci, pak se vydáme do hor.Následující den je v plánu prohlídka zajímavých míst v hlavním městě Nepálu – Káthmándú.Swayambhunath,Boudhanath.Brzy ráno vyrážíme od hotelu již s plnou polní. Jdeme k autobusu, kterým pojedeme do Jiri. Nakládáme batohy na střechu autobusu a trochu nedůvěřivě si prohlížíme jeho technický stav. Vzdálenost z Káthmándú do Jiri je 188 km.Již za tmy přijíždíme do Jiri (1800 m n.m.) Cesta byla náročná, hlavně vzhledem ke kvalitě cest, které zde jsou a také nás zdržela nehoda jednoho z místních autobusů, který spadl ze svahu.Máme před sebou 19 dní treku pod nejvyšší horu světa, pod Mt. Everest. Máme v plánu zdolat 2-3 pětitisícové kopce.Nejprve nás čeká aklimatizační část, a to 7 dní cesty do Namche Bazaru (3440 m n.m.) a pak výstup na několik kopečků.V Namche Bazaru se trochu zdržíme, přespíme zde 2 noci. Trochu se odpočineme a podnikneme výlet „ na lehko“. Pak pokračujeme dál do kopců.Během celého našeho putování se nám naskytují neskutečně krásné výhledy do údolí i na okoní vrcholy mohutných hor.S přibývající nadmořskou výškou již nesmíme postupovat tak rychle a už nám to ani tak rychle nejde. V noci už klesají teploty k nule, přes den je sluníčku příjemně, ale na kraťasy to není.
Do míst, kde přespáváme, přicházíme většinou kolem oběda. Proto vždy ještě odpoledne absolvujeme krátký aklimatizační výstup na nějaký okolní kopec.Jednou s prvních možností, kde můžeme pokořit hranici 5000 m n.m. je kopec Nangkar Tshang (5070 m n.m.) nad vesnicí Dingboche.539_everest_(8850_m_n.m.)_a_nuptse_(7861_m_n.m.).jpgDalší den máme v plánu zdolat vrchol Chhukhung Ri (5550 m n.m. dle mapy a 5560 m n.m. dle výškoměru). Je to docela nářez. Hned tvrdé a náročné stoupání. Je to opět na zimní doplňky. Už i při mírném stoupání se hodně zadýcháváme. Opět nádherné výhledy.13.den trekku časně ráno vstáváme a dopoledne dosahujeme našeho hlavního cíle, vrcholu Kala Pattar (5550 m n.m.). Je tu možnost jít ještě na severní vrchol, který je ještě o trochu výš, pokračujeme dál na vrchol Kala Pattar North (5630 m n.m.). Vrcholu jsme dosáhli v 10 hodin. Hurááá !!! Konečně mám sílu se rozhlédnout. Je to opravdu úžasné. Pumo Ri na dosah, vidíme tam horolezce. Everest nic moc, ale fascinuje nás úchvatná hora Nuptse (7861 m n.m.), která je přímo před námi a je opravdu na dosah. A v údolí je krásný ledovec. Na vrcholku se zdržíme skoro hodinu. Jsme fascinování krásou hor. Stále se nemůžeme nabažit,Nejvyšší hora světa je od nás vzdálena 7 km vzdušnou čarou. Nebe je bez jediného mráčku. Opravdu si to užíváme, za tu dřinu to stálo. Sestup netrval tak dlouho. Teplota během dne nepřekročila +5°C, i když na sluníčku je občas příjemně.

652_panorama.jpgDalší tři dny se přesouváme do sousedního údolí.
Chceme zdolat ještě jednu 5-ti tisícovku.Další plán je vyjít na vrchol Gokyo Peak a sledovat odsud západ slunce.
Balíme si s sebou něco dobrého a hlavně teplé oblečení. Na pokoji již po obědě máme –1°C. Vycházíme z vesnice Gokyo. Z údolí se valí mraky, máme obavy, aby byly výhledy.928_chovna_stanice_slonu.jpg Na vrcholu Gokyo Peak (5360 m n.m.) jsme před 16.hodinou. Chceme zde počkat do západu slunce, tzn. asi do 17 hodin.Je stále na co koukat, je to fantastické.V 16.50 hod. se již sluníčko schovává za jeden z kopců. Rázem se rapidně ochlazuje, -8°C. Ještě skoro 20 minut trvá, než se vrcholky hor začnou zbarvovat do červena.
Výhledy jsou nadále překrásné. Každou chvilku se mění barvy nebe a hor. Z červena se pak obloha barví až do fialova, tmavě modra. Čeká nás ale ještě asi hodinový sestup zpět do vesnice. Další den už nastává čas k návratu, abychom stihli za 3 dny letadlo v Lukle, které nám zkrátí cestu zpět do hlavního města Káthmándú .V hlavním města se zdržíme pouze jeden den a poté ještě jedeme navštívit NP Chitwan.Vyzkoušíme si rafting na řece Thrisuli a poté strávíme příjemné 3 dny v národním parku Chitwan.Absolvujeme zde výlet po 958_vysvobozeni.jpgřece v dlabaných kánoích (vidíme i krokodýli), pěší vycházku džunglí, vyjížďku na slonech s cílem spatřit nosorožce a před večeří sledujeme místní kulturní večer.Další den navštívíme místní vesnici a jedeme na prohlídku chovné stanice slonů

Cesta zpět do hlavního města se nám silně zkomplikovala. Probíhají boje v okolí silnice, která vede do hlavního města. Proto tuto silnici vojáci uzavřeli a my se nemáme kudy vrátit. Hlavní problém je v tom, že zítra odpoledne máme letět domů.
Čekáme jak se vyvine situace. Nakonec jsme rádi, že asi 1,5 hodiny před odletem letadla domů, nás z této situace zachraňuje vrtulník (každého z nás to stojí 200 dolarů). Do poslední chvíle to bylo silně dobrodružné.
A zas je na co vzpomínat.
V Liberci, leden 2005 Lenka Novotná

Další fotky z této akce naleznete zde.
 

Vloženo: 01. 01. 2005

Seznam akcí

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4382
Týdně
  3161
Měsíčně
  4024
Pouze o dovolené
  3272
Celoročně
  2779
Nepotápím
  2869

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software