Dnes je 25. 4 2024, svátek má Marek.

Podle Austrálie je japonský lov velryb nelítostným zabíjením.
SYDNEY/PRAHA (Ecomonitor) - Austrálie ve čtvrtek zveřejnila fotografie dokumentující kruté způsoby japonského lovu velryb. Na fotografiích jsou zachyceny krvácející mrtvoly velryb usmrcených harpunou nakládané na palubu velrybářské lodi. Japonsko v reakci na zveřejnění těchto snímků obvinilo Austrálii ze šíření propagandy, jež může velice negativně ovlivnit vzájemné vztahy obou zemí. Zprávu přinesla agentura AP.

Snímky byly pořízeny z lodi australského celního úřadu v rámci kampaně proti japonskému lovu velryb, který byl ve vodách kolem Antarktidy nedávno krátce přerušen díky iniciativám environmentálních aktivistických organizací. Austrálie chce prostřednictvím zveřejnění snímků dokázat, že velryby nejsou loveny pro vědecké účely, jak tvrdí japonská vláda. Australský ministr životního prostředí Peter Garret celou záležitost komentoval: "ze snímků je jasně patrné, že způsob zabíjení velryb je velmi krutý a nelítostný a že s vědeckými záměry nemá naprosto nic společného."

Na fotografiích jsou zachyceny rozličné praktiky používané při lovu velryb - od harpunování zvířat, jejichž krev pak barví oceánskou vodu do červena, až po vytahování krvácejících těl dospělých jedinců i mláďat na palubu flotily. Odpovědí na tyto snímky bylo prohlášení šéfa japonského Úřadu pro rybolov Hideki Moronukiho, který v Tokiu popřel lov mláďat: "Na snímcích zobrazujících malé a velké velrybí tělo není matka a mládě. Naše flotila loví velryby metodou náhodného výběru, proto jsou loveny jak velryby malých, tak velkých rozměrů. V obou případech se však jedná o dospělé jedince, nikoli o matku a mládě."

Japonský Institut pro výzkum kytovců, který nad lovem dohlíží, vyvěsil na své internetové stránky prohlášení s nadpisem "Fotografie pořízené australskými úřady klamou veřejnost". A jeho ředitel Minoru Morimoto v prohlášení uvádí, že "australská vláda a média odstartovaly nebezpečnou, emotivně zabarvenou propagandu, která může vážně poškodit vztahy mezi našimi dvěma státy". Kritikové lovu velryb naopak obviňují Japonsko z utajování komerčního lovu velryb, který byl oficiálně zakázán již v roce 1986.

Japonsko pro letošní rok plánovalo ulovit 50 ohrožených a mimořádně populárních keporkaků, po diplomatických protestech několika zemí však od plánu ustoupilo. Stále má však v úmyslu zabít 50 ohrožených plejtváků myšok a 935 plejtváků malých. I tento plán se setkal s tvrdým mezinárodním odsouzením. V lednu byla japonská velrybářská flotila v antarktických vodách stíhána loděmi organizací Sea Shepherd a Greenpeace. Těmto organizacím se podařilo lov na čas přerušit, což se ovšem neobešlo bez incidentů. Dva aktivisté z týmu Sea Shepherd pronikli na palubu japonské flotily a byli následně zadrženi. Výpravy obou organizací později musely vody kolem Antarktidy opustit v důsledku nedostatku zásob a paliva.

Australská vláda oznámila svůj záměr vyslat do antarktických vod loď a letadlo za účelem získání důkazů proti japonským velrybářům již v průběhu minulého roku. Získaný důkazní materiál pak zamýšlí předložit Mezinárodnímu soudnímu dvoru, Mezinárodní velrybářské komisi či Mezinárodnímu tribunálu pro námořní právo. Australský ministr vnitra Bob Debus uvedl, že pořízené snímky mohou posloužit právě k těmto účelům: "Máme evidentní důkazy, že velryby jsou loveny za zcela nepřípustných okolností."

Organizace zabývající se ochranou zvířat byly snímky dokumentujícími praktiky lovu naprosto šokovány. Darren Kindleysides z Mezinárodního fondu pro ochranu divoké přírody (WWF) pak v reakci na fotografie uvedl: "Japonský lov velryb není jen krutost, je to prokazatelný zločin. Nyní přišel čas, kdy má Austrálie možnost učinit příslušná opatření k zastavení ilegálního, zbytečného a nelidského počínání japonských velrybářů jednou pro vždy."

Podle článku Associated Press v International Herald Tribune ze dne 7. 2. 2008

M.Kollerová 

Přehled článků

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4387
Týdně
  3168
Měsíčně
  4029
Pouze o dovolené
  3275
Celoročně
  2783
Nepotápím
  2872

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software