Dnes je 28. 3 2024, svátek má Soňa.

Souhrnný přehled útoků žraloků na lidi v roce 2007

podle ISAF zpracoval Tomáš Kotouč

International Shark Attack File (ISAF) zkoumal 112 údajných incidentů mezi žraloky a lidmi, které se udály celosvětově za rok 2007. Po prověření bylo konstatováno, že celkem 71 z nich představuje potvrzené případy nevyprovokovaných útoků žraloka na člověka. "Nevyprovokovaný útok" znamená, že se odehrál v přirozeném prostředí žraloka a žralok nebyl obětí provokován.

Do této statistiky nejsou počítány případy, které se staly ve veřejných akváriích, vědeckých pracovištích, žralok napadne již mrtvé tělo člověka (většinou utonulého) a vyprovokované útoky, ať již ve vodě či na souši (lov). Vyprovokované útoky se obvykle stávají, když potápěč iniciuje fyzický kontakt se žralokem a žralok se brání a nebo rybář uvolňuje hák, či vyndává žraloka ze sítě. Těch 41 případů, které nebyly nakonec zařazeny do statistiky obsahují 20 vyprovokovaných případů, 2 případy se týkají leteckého neštěstí, 5 případů jsou útoky na lodě, 4 případy byly zrevidovány, že se nejednalo o útoky a 10 případů nemohlo být uznáno pro nedostatek důkazních informací, zda se jednalo skutečně o útok.

Roční počet nevyprovokovaných útoků 71 za rok 2007 je vyšší než 63 za rok 2006 a potvrzuje se tak pozvolný nárůst po propadu na 57 případů v roce 2003. Tento každoroční pokles následoval po vysokém čísle 76 útoků v roce 2000. Význam takových krátkodobých trendů nesmí ale být přeceňován, protože tyto malé výkyvy jsou typické, pokud se podíváme na čísla dále do historie. Nejvyšší počty útoků vůbec měla devadesátá léta minulého století. Trend zvyšujícího se počtu útoků pokračuje a v této dekádě byla devadesátá léta překonána již v loňském roce.

Počet kontaktů člověk - žralok přímo souvisí s množstvím času, který lidé tráví v moři. Tak jak roste potřeba a zájem světové populace rekreovat se u moře, realisticky bychom měli očekávat zvýšení počtu žraločích útoků, ale i ostatních nehod, které se váží k tomuto typu rekreace. Pokud žraločí populace zůstane stejná nebo vzroste, mohli bychom předpokládat, že toto číslo bude každým rokem vzrůstat čistě z toho důvodu, že vzrůstá počet lidí v moři. Avšak bohužel, žraločí populace se ztenčuje znepokojivým tempem a nebo v několika oblastech zůstává na velmi nízké nepřirozené úrovni, což je důsledek nadměrného rybolovu. Tento fakt naopak teoreticky snižuje možnosti interakce mezi člověkem a žralokem. Nicméně, rok co rok, variabilita v lokálních ekonomikách, sociální, meteorologické a oceánografické podmínky také významně ovlivňují lokální hojnost žraloků i lidí ve vodě a proto tedy i nerovnoměrnost setkání jednoho s druhým. Proto tedy výsledky krátkodobých trendů v počtu žraločích útoků, klesajících či stoupajících, musí být hodnoceny opatrně. Tak ISAF preferuje pohledy na dlouhodobé trendy (např. po dekádách) raději, než pokusy přičítat příliš mnoho významů variabilitám mezi jednotlivými roky.

Navíc vzhledem k nárůstu počtu hodin strávených lidmi v moři, schopnost ISAF v objevování a prošetřování útoků rapidně vzrostla v průběhu minulých dekád, v souvislosti s dalším nárůstem útoků. Přechod ISAF pod Florida Museum of Natural History v r. 1988 měl za následek nástup globálního přehledu nad incidenty a z toho vyplývající nárůst počtu dobře zdokumentovaných útoků. Na začátku 90. let, byl ISAF schopen rozvíjet důležitou spolupráci s mnoha záchranářskými organizacemi z floridských pláží a zdravotnickými zařízeními, aby mohl kompletně dokumentovat útoky z regionu masové přímořské rekreace. Základní výhody elektronické komunikace rovněž mohutně rozmnožily síť globálních ISAF vědeckých pozorovatelů a zvýšily zájem o žraloky na celém světě, což se stalo podhoubím pro zvýšený zájem médií o žraloky, podporovaný kompletnější dokumentací o útocích v nedávných letech.

Webová stránka ISAF http://www.flmnh.ufl.edu/fish/sharks/isaf/isaf.htm, která obsahuje elektronické formuláře dotazníků o útocích v čtyřech jazycích a také spoustu statistik a vzdělávacího materiálu o žralocích, je jednou z nejvíce navštěvovaných světových webových stránek o žralocích. Díky webu ISAF pravidelně dostává nové nevyžádané informace o žraločích útocích. Mnoho útoků by v minulosti zůstalo nezdokumentováno z důvodu špatně komunikačně přístupných lokalit, či nepřítomnosti zástupce ISAF v oblasti.

V roce 2007 se udál pouze 1 smrtelný případ v Nové Kaledonii. To je nejméně za posledních 20 let. Žádný případ není registrován naposled v roce 1987. Roční průměr fatálních útoků 2000-2007 je 5. Procento fatálních útoků vzhledem ke všem případům stále klesá, nyní je to 7,6%, v 90. letech 12,3%. Redukce míry fatálních útoků reflektuje lepší zabezpečení pláží, lepší záchranářskou a zdravotní pěči a také lepší povědomí lidí o tom, jak se vyhnout nebezpečným situacím se žraloky.

Tak jako v nedávných letech, většina útoků (61% ; 43 útoků) se odehrála v severoamerických vodách. Tradičně se v teritoriálních vodách USA včetně Havaje udála polovina všech útoků. 50 útoků na území USA je více než obvyklých 30-40 v letech 2003-2006 a je to návrat k počtům z let 2000-2001. Další útoky: Austrálie (13), Jižní Afrika (2), Nová Kaledonie (2) a po jednom případu mají Fiji, Ekvádor, Mexiko a Nový Zéland.

V USA pokračují minulé trendy, že nejvíce útoků má Florida (32), což znamená navýšení oproti posledním létům. Další útoky v USA: Jižní Karolína (5), Havaj (7), Kalifornie (3), Severní Karolína (2) a Texas (1).

Surfaři (35 útoků ; 56%), plavci/koupající se (24 útoků ; 38%), potápěči/šnorchlaři (4 útoky ; 6%), u 8 případů se aktivita napadeného člověka nepodařila zjistit.

Co se týče zodpovědných žraločích druhů, investigace je velmi obtížná, protože oběť většinou žraloka ani nevidí, natož aby byla schopná jej identifikovat. Takže druhové informace máme pouze u malého počtu případů. V roce 2007 jsme byli schopni druh v těchto případech: žralok bílý (5), žralok tygří (3), žralok bělavý (2), žralok měděný (2).

Pokud se Vám stane ten málo pravděpodobný případ a zaútočí na Vás žralok, doporučujeme aktivní reakci. Tlučte žraloka do čumáku, nejlépe neživým předmětem, to jej často od útoku odradí. Nejlepší je dostat se co nejdříve z vody, ale pokud to není možné, tlučte žraloka dál a nedejte najevo strach. Nicméně pokud je žralok vytrvalý, obrana bude méně a méně účinná. Pokud již dojde k zakousnutí, doporučujeme zaútočit rukama na jeho citlivá místa, oči a žábry. Rozhodně nebuďte pasivní, žraloci respektují velikost a sílu. Pro další doplňkové informace jak se žralokům bránit, se můžete podívat na tyto odkazy:

http://www.flmnh.ufl.edu/fish/sharks/Attacks/relariskreduce.htm
http://www.flmnh.ufl.edu/fish/sharks/isaf/diveradvice.htm
http://www.flmnh.ufl.edu/fish/sharks/isaf/color.htm
http://www.flmnh.ufl.edu/fish/sharks/isaf/mens.htm

Ohledně dalších informací o žralocích a útocích navštivte tento odkaz:

http://www.flmnh.ufl.edu/fish/Sharks/sharks.htm

 

Přehled článků

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4358
Týdně
  3141
Měsíčně
  3998
Pouze o dovolené
  3246
Celoročně
  2748
Nepotápím
  2837

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software