Dnes je 19. 4 2024, svátek má Rostislav.

Egypt - Sinaji 2004
Je neděle 6.září 2004 a u mnohých z nás zajisté vrcholí přípravy na večerní odjezd na již téměř podzimní potápění do Egypta. Tentokrát jsme se rozhodli navštívit Sharm El Sheikh, který leží na Sinajském poloostrově. Všichni už se těšíme na teplo a na potápění v Rudém moři.

Egypt leží v severovýchodním cípu Afriky, trojúhelníkem Sinajského poloostrova však zasahuje také na asijský kontinent. Ze severu je omýván vodami Středozemního, z východu Rudého moře. Celková rozloha je 1001450 km2, pro osídlení jsou však vhodná pouze necelá 4%. Hlavním městem je Káhira. Úředním jazykem je arabština. Ve větších městech se lze domluvit anglicky, výjimečně německy.
Jednotka egyptské měny se arabsky nazývá giné (egyptská libra - LE, neboli Egyptian pound - EGP) a obsahuje 100 kirš (piaster - PT).
Mezi středoevropským časem (CET) a egyptským časem je rozdíl + 1 hodina. Dnem pracovního volna je zde pátek.
Z geologického hlediska je rozsáhlý trojcípý Sinajský poloostrov součástí Afriky a z geografického Asie. Od obou kontinentů je oddělen zálivy Rudého moře - z jihovýchodu a východu Akabským zálivem, jímž Egypt hraničí se Saúdskou Arábií, Jordánskem a Izraelem a ze západní strany Suezským zálivem.
Převážná část poloostrova je pokryta pouští a skalnatými horami (nejvyšší je Hora Svaté Kateřiny - 2637 m n.m.). Podnebí je zde typicky pouštní, suché a teplé.
Sharm El Sheikh je moderní turistické centrum na nejjižnějším cípu Sinajského poloostrova. Začalo být budováno po navrácení Sinaje pod egyptskou svrchovanost po uzavření izraelsko-egyptských mírových dohod v roce 1978. Ve vzdálenosti několika desítek metrů od mořského břehu se táhne téměř nepřetržitě v délce 80 km směrem do Akabského zálivu nádherný korálový útes. Jeho rozsah a bohatství jej řadí mezi nejvyhlášenější potápěčské lokality na světě.

Petr Král nám domluvil u CK Exim tours, s kterou do Egypta cestujeme, že budeme mít zajištěn odvoz na letiště. Opravdu vše funguje, a tak se začínáme scházet. V 19.55 hod. odjíždíme z Liberce a další účastníky nabíráme v Jablonci nad Nisou a Mladé Boleslavi. Konečný počet účastníků této výpravy za potápěním je 14 ks, z toho 12 potápěčů. V autobuse všichni dostáváme trička a míříme na letiště. Odlet našeho letadla je v pondělí v 1.40 hod. Nastupujeme do letadla Boeing 737-400 společnosti Travel service a opravdu v tento čas odlétáme.
V 5.30 hod. našeho času, tj. 6.30 hod. místního času přistáváme na letišti v Sharm El Sheikhu. Venku je již 30°C. Konečně teplo. Ještě nás čeká vyřízení víz, a pak už hurá na hotel. Před letištní halou na nás čeká delegát CK a už je tu první zádrhel. Máme jiný hotel. Ale ne všichni. Takže Petr Král jde ujasnit naše představy. 04-10-04-01.jpgChce to trochu trpělivosti, ale vše dopadne, tak jak má.
Nakonec bydlíme v hotelu Holiday Inn. Zde se dozvídáme, že pokoje dostaneme až ve 13 hod., takže si vybalujeme plavky, masky a šnorchly a míříme hned na hotelovou pláž. Ještě zde skoro nikdo není. Vždyť je teprve půl deváté. Hned u hotelu je korálový útes plný života, takže nám dopoledne rychle utíká. Někteří dospávají, někdo šnorchluje, prostě odpočíváme. Ve 13 hod. opravdu dostáváme klíče od pokojů, a tak se jdeme ubytovat. Odpoledne pokračujeme v lenošení, někdo u moře, někdo na pokoji a někdo u některého z hotelových bazénů. Večeři máme až od 19 hod. Stravování je formou švédských stolů, takže snad každý si najde něco dle své chuti. Zde se všichni scházíme a po večeři vyrážíme na průzkum Naama Bay, což je centrum tohoto města. Od našeho hotelu je to do centra asi 7 km. Na hotelu si ještě vyměňujeme dolary za místní egyptské libry. Kurs je 1$ = 6,22 L. Na naše to vychází zhruba že 1L = 4,30 Kč. Máme žízeň a mnozí se již těší na šíšu - vodní dýmku. Cestu do této části Sheikhu absolvujeme místním taxíkem, cenu je třeba náležitě smlouvat. Zjišťujeme, že v centru je poněkud draho a tak se vydáváme na průzkum okolních uliček. Nejprve si v místním marketu děláme zásoby pitné vody a pak už míříme na pivko. Máme už velkou žížu, a tak oželíme i to, že tu nemají šíšu. Kolem půlnoci míříme zpět na hotel. Chceme se trochu vyspat, zítra nás čeká první den potápění.

Egypt nabízí jednu z nejlepších možností k potápění v celém Rudém moři, od korálových útesů jižního útesu poloostrova Sinaj po odlehlé severní pobřeží Arabského zálivu až k nedotčeným pevninským hlubinám jihu, které jsou dosažitelné pouze vícedenními plavbami. Je zde nevyčerpatelné množství lokalit k potápění, z nichž je možno vybírat. Pobřežní města, jakými jsou Hurghada a Sharm el Sheikh, jsou hlavními potápěčskými cíli. Pokud si vzpomenete na nějaký druh korálu (nebo se podíváte do nějaké botanické knížky) téměř s určitostí najdete živý exemplář v egyptském Rudém moři. Je zde neuvěřitelná hustota a rozmanitost měkkých i tvrdých korálů a podmořského života. Viditelnost zde je průměrně 20 metrů a více. Není neobvyklé, že viditelnost dosáhne až 30 metrů.

Je úterý 8.září a po snídani nás čeká odjezd do přístaviště. Všechny věci na potápění si musíme přepravit na loď. Před hotelem nás již čeká mikrobus, věci si dáváme na střechu. Trochu pochybujeme o jejich připevnění. V přístavišti je neskutečný chaos. Setkáváme se zde s naším egyptským divemasterem Ahmedem a lodí Sirius, ze které se budeme následujících 5 dní potápět.
S příjemnými pocity očekáváme dnešní první ponor v Rudém moři. A zde je několik úryvků z chytrých knih a průvodců.
Rudé moře patří mezi nejvíce navštěvovanější potápěčská místa na světě. Přispívá k tomu nejen jedno z nejčistších, nejslanějších a nejteplejších moří na světě, ve kterém naleznete nádherné korálové útesy a pestrobarevným spektrem všech možných i nemožných rostlin a živočichů, ale i fakt, že tento ráj je od Evropy "co by kamenem dohodil".

Rudé moře a obzvlášť svět pod jeho hladinou je jedním ze skutečných přírodních divů. Voda je slanější než ve většině ostatních moří, protože místní silné větry a extrémně vysoké teploty způsobují, že se voda odpařuje velmi rychle. Rudé moře je rameno Indického oceánu, které odděluje Arabský poloostrov od severovýchodní Afriky. Původ přívlastku "rudé" je dost nejasný, ale existuje pro něj několik důvodů - zvláštní barva okolních pahorků, korálové útesy, červeně zbarvené sinice nebo mořské řasy, které jsou ve vodách tohoto moře časté. Rudé moře je asi 2250 km dlouhé a nikde není širší než asi 350 km. Jeho průměrná hloubka je 610 m a maximální hloubka 2130 m. Podmořský život je plný neobyčejných krás. Jakmile je jednou spatříte, uvědomíte si, že stále budete toužit se k Rudému moři znovu vracet.

Na lodi probíhají přípravy, vyplňujeme různé papíry a skládáme si potápěčské věci do plastových bedýnek - něco jako u nás na zeleninu. Pak si musíme nachystat zátěž - olovo, což je během chvilky rozebráno. Každý má málo, nebo si to aspoň myslí.

Samozřejmě, že nemůže být vše úplně akorát. Tentokrát má trochu problém Péťa Král, jelikož měl domluveno na potápění dvojče, ale samozřejmě na lodi není, tak musí dělat úpravy na své výstroji. První lokalita Rasketi head, na které se máme potápět je nedaleko a tak veškeré přípravy jsou nějak příliš rychlé.
Do vody jdeme všichni najednou a jsme trošku jak ve školce, ve dvojicích a za sebou. Trošku jsme zklamaní prvním ponorem. Bylo zde písečné dno a asi jsme očekávali něco lepšího. Ale pro první ponor to bylo asi akorát. Mnozí z nás byli ve vodě po delší době, takže to bylo tak nějak na rozkoukání.Na palubě panoval živá diskuse a ujasňovali jsme si nejen s Ahmedem, ale i mezi s sebou, jaké má kdo představy o ponorech. Přepluli jsme jenom kousek a už jsme na další lokalitě. Ještě jsme si ani nevydechli po prvním ponoru a už se blíží další. Tato lokalita - Tembel - už je trochu lepší. Je tu už více korálů, vidíme murénu a spoustu dalších rybek. Teprve po druhém ponoru dostáváme oběd a pak již odplouváme do přístavu. Odtud pak odjíždíme zpět na hotel. Byli jsme brzy na hotelu, a tak někteří míří k bazénu a někdo jde již odpočívat na pokoj.

Opět se scházíme u večeře, abychom domluvili plán na večer. Tentokrát jsme se domluvili, že pojedeme navštívit Old market ve starém Sheikhu. Stále se s nikým nemůžeme dohodnout na rozumné ceně za odvoz, a tak jdeme pomalu podél silnice pěšky. Nakonec je to velice rychlé, když smlouváme a projíždí kolem místní turistická policie a je po dohadování. Vypadá to, že jen aby místní taxikář neměl problémy, tak by nás svezl snad i zadarmo. Old market je klasický místní bazar. Procházíme ulicemi, které jsou plné krámků s různým sortimentem. Naším cílem je opět pivečko a šíša.
Není tu nic, co bychom si představovali. Ale náhle, v takové zapadlé a nepříliš vábně vypadající uličce, objevujeme místní velkoobchod s pivem, tj. plocha 3x3 m, kde mají pouze pivo a dokonce i chlazené. Takže nakupujeme lahváče za 5 L a opodál se usadíme na chodníku a popíjíme. Pak zjišťujeme, že za rohem je šišárna a tak zamíříme tam. Objednáváme si šíši a popíjíme pivo z vlastních zásob. Vydržíme něco přes půlnoc.
Další den odjíždíme o trochu dříve, abychom se vyhnuli tomu největšímu chaosu v přístavu. Petr Král má již na palubě své dvojče, ale nemile nás překvapuje přítomnost Rusů. Jelikož se dnešní plán ponorů má podřídit této skupině, protestujeme. Dochází k dohadování a ujasňování pravidel hry mezi Péťou a Ahmedem. Vše nakonec dopadne k naší spokojenosti. A už je i trochu klidu mezi ponory. Dopoledne nás čeká driftový ponor na lokalitě Paradise. Opět jsou zde pestré korály, vidíme kanice, klauny, murény.... Poté odplouváme na místa, kde jsme se potápěli již včera. Zde se potápí ruská skupina a mi se mezitím v klidu naobědváme a odpočineme si. Na odpolední ponor popojíždíme jen kousek - lokalita Oman El ceed, je to opět driftový ponor.
Opět jsme brzy zpět na hotelu a každý si volí svůj program. Tentokrát ani večer nikam společně nevyrážíme. Nějak na nás dopadá únava a na některé začíná útočit faraónova pomsta.
Počasí je stále perfektní, nebe bez mráčku, teplota vody 28°C, vzduch ve stínu kolem 38°C a v noci teploty jen lehce pod 30.
Další den již při cestě do přístavu děláme zastávku v místní lékárně. Na tenhle místní bacil ani naše slivovička neplatí.
Ukazuje se, že zdravotní problémy má už několik lidí. Do lékárny se nahrneme téměř všichni. I zde je nutné smlouvat. Původní navržená cena za jedno balení byla 65 L, my jsme jej zakoupili za 15 L a na krabičce jsme si později přečetli cenu 5 L.

Dnes vyplouváme již dál od přístavu, do rezervace Ras Mohamed. Dopolední ponor děláme na lokalitě Ras Za'ater. Zde vidíme obrovské korály. Dnes už je vše v pohodě. Po prvním ponoru oběd, pak polední klid a odpoledne další ponor v rezervaci Ras Mohamed na lokalitě Ras Gozlany. V této rezervaci jsou již hezčí ponory a už si to užíváme. Vidíme opět pestrý život u korálů a třeba i trnuchy.
Na další den opět plánujeme návštěvu této rezervace.04-10-04-12.jpg
V pátek vyplouváme na nejznámější a nejhezčí místo v rezervaci Ras Mohamed, a to na lokalitu Shark reef a Jolanda reef. Jsou to dva podmořské útvary ve tvaru sopek porostlé korály a plné života. Hned po zanoření vidíme hejna tuňáků a barakud. Dále vidíme menšího Napoleona a o kousek dál i pěkně velkého - odhadujeme ho tak na 1,5 m. Vidíme také asi metrovou želvu. Ještě plaveme nad vrakem lodi, která vezla záchody a umyvadla, a pak se už musíme pomalu vynořovat. Dnes již není moře tak klidné, dost fouká a jsou vlny. Po obědě máme opět siestu, někdo si jde zašnorchlovat. Odpoledne přejíždíme na lokalitu Jak fish Ali. Při tomto driftovém ponoru máme proplout jeskyněmi. Je to zajímavé.
V sobotu pro velký úspěch opět míříme na lokalitu Shark reef a Jolanda reef. Opět potkáváme tuňáky, menšího Napoleona i želvu. Odpolední ponor absolvujeme na lokalitě Eel Garden. Tato lokalita nebyla moc zajímavá, protoe nebyla již nasvícená sluníčkem. Asi zde chce být dopoledne.
Dnes večer si dáváme sraz v šišárně u sousedního hotelu. Petr vyzjistil, že když řekneme, že jsme z tohoto hotelu, dostaneme šíšu zdarma. Takže to hned zkoušíme. Dáme si pivečko, ale jsme všichni nějak znaveni a tak se již před půlnocí vydáváme na náš hotel.
V neděli si už volí každý program dle svého. Konečně nemusíme ráno vstávat. Někdo tento den tráví u bazénu, někdo u moře.... Prostě si ještě užíváme sluníčka a teplíčka. Doma už nás žádná vedra nečekají.04-10-04-02.jpg
V pondělí ve 2.30 nám zvoní na pokoji telefon, hotelový budíček. Musíme vstát. Za chvíli už klepe pikolík na dveře, že nám chce odnést zavazadla. V recepci máme nachystané balíčky se snídaní a ve 3.45 odjíždí autobus na letiště v Sharm El Sheikh. Zde probíhá odbavovací rituál. Ještě máme čas projít si obchůdky na letišti. Odlet letadla má být v 7 hod. Teprve v 6.50 hod. nám je přistaven autobus, který nás odveze asi 300 m k letadlu. I cestou zpět letíme se společností Travel service, ale modernějším typem letadla Boeing 737-800, než při cestě do Egypta.
Cestou jsou pěkné výhledy na korálové útesy, hory na Sinajském poloostrově, Suezský průplav, vidíme Káhiru, Alexandrii, později Krétu, Řecké ostrovy. Viditelnost je celou cestu dobrá. Během celé cesty na monitoru v letadle vidíme místo, kde se nacházíme, v jaké jsme výšce, jakou rychlostí letíme atd.
V Praze máme být kolem 11 hodiny našeho času. Po příletu čekáme na zavazadla a před letištní halou ještě hledáme autobus, který nás má dopravit k domovu. Ve 14 hod. jsme doma.

A už jen vybalujeme a vzpomínáme.           Další fotky naleznete zde.

V Liberci, září 2004
LENKA NOVOTNA

Vloženo: 20. 09. 2004

Seznam akcí

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4383
Týdně
  3162
Měsíčně
  4024
Pouze o dovolené
  3272
Celoročně
  2779
Nepotápím
  2869

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software