Dnes je 19. 4 2024, svátek má Rostislav.

Vraky v okolí Sinaje, aneb potápěčské safari očima totálního začátečníka.

"Tak takhle vypadají potápěči?“ napadlo mě, když jsem 14.dubna 07 ve 4 hodiny ráno vešla do Ruzyňské letištní haly. Takový hemžící se chumel lidí divých pohledů s obrázky vraků a ryb na tričkách, ani mě moc nepřekvapilo, že jsem taky hned jedno vyfasovala. Dojem završilo podivné individuum, které se nejistým krokem vydalo naším směrem s lahví slivovice v ruce. Doktor neunikl.

Odlet se několikrát posunul, takže jsme nakonec vzlétli něco po deváté hodině ranní a v Hurghadě přistáli kolem druhé odpolední. Tam už na nás čekala generál Petra, která nás dopravila na Queen Hanaa a dala první z mnoha breefingů. Po večeři se většina sebrala a vyrazila za různými lákadly města. Café Praha bylo asi nejčastější destinací. Ti, kdo tam mířili se dali jednoduše poznat podle otázky: „Petro, v kolik ráno vyplouvá loď?“ Já šla smlouvat s arabákama o koření. Přece jen jsem plachý tvor.

Neděle 15.dubna:dsc_0046_m.jpg

Vyplutí, zkušební ponor na Sha‘ab el-Erg – Dolphin House - útes ve tvaru podkovy, Dolphin House - blok sahající z hloubky 15 m skoro až k hladině, oddělený od hlavního útesu písečným kanálem a Chrisoula K - první vrak - řecká nákladní loď, 98 metrů dlouhá, potopila se roku 1981, záď v hloubce 26 m.Tenhle první den potápění jsem totálně protrpěla.Začátky jsou těžké.

Pondělí 16.dubna:

Gianis D - řecká nákladní loď, 100 metrů dlouhá, 1983 narazila na útes, rozlomila se na dvě části a potopila, záď v hloubce 26 m, špička portálového jeřábu ve 4 m.

Carnatic - osobní a poštovní loď, ke dnu šla roku 1869, 90 m dlouhá, záď ve 25 m, leží na boku, odhalená kostra

Saba Erg - kulatý reefek u kterého bydlí Napoleon.

To už se mě Petrovi zželelo a na dva ponory si mě vzal pod křídlo. Všechno pěkně ukázal, předem vysvětlil (i několikrát :-)), pak už jsem si ponory užívala čím dál víc.

Úterý 17.dubna:

dsc_0053_m.jpgRas Mohammed – Yolande&Shark Reef – driftový ponor nejdřív podle stěny, potom nádherná korálová zahrada a vrak Yolandy, kyperské nákladní lodi, ze které toho krom záchodků (teď už veřejných) a van moc nezůstal.

Dunraven - potopil se roku 1876 po nárazu do Sha’ab Mahmud na cestě z Bombaje do Newcastlu, leží dnem vzhůru v hloubce od 15 do 28 m.

K večeru u Queen Hanaa zakotvila rybářská loď a nabízela ryby a langusty, čehož jsem s velkým gustem využila a za naprosto neuvěřitelnou cenu 17 euro jsem si odnesla 2 langustí macky. Holt u mně moje zmlsanost převážila nad lítostí nad osudem těchto krásných tvorů. Zatímco Jirka vedl s Petrem diskusi na téma stagnace kultury, náboženství i politiky starého Egypta a měl tím pádem čas sníst jenom ocásek, já si užívala jak poslech diskuse, tak i louskání dvojnásobné porce nožiček a tykadýlek. Jo, ráno se potápět na Ras Mohammedu a večer se přežrat langustou za poslechu zajímavé debaty, tomu já říkám život!

Středa 18.dubna:dsc_0075_m.jpg

S.S.Thistlgorm - britská 129 m dlouhá zásobovací loď potopená německým dálkovým bombardérem 6.října 1941, 1956 vrak
našel Jacques Yves Cousteau, znovuobjeven byl až na začátku 90tých let, náklad tvořily motorky, auta, nákladní auta, pneumatiky, 2 lokomotivy a několik vagónů, střelivo, pušky, transportéry….každý si všiml něčeho jiného, mě nejvíc utkvěla v paměti záď narvaná perutýnama a Jirka střílející z kanónu. Na hladině to docela houpalo a dole „foukalo“, ale byla jsem ujištěna, že to jsou tady ideální podmínky na potápění. Petrovi svěřenci se oba ponory potápěli na nitrox jako součást kurzu.

Čtvrtek 19.dubna:

Rossalia Moller - o té jsem nějak nic moc nenašla.

Bluff point - stěna přecházející v plateau.

Sha‘ab el-Erg (to už jsem psala nahoře)dsc_0148_m.jpg

Myslím, že to bylo na Bluff pointu, pospávali jsme po ponoru, když jsme zaslechli povyk, že jsou vidět delfíni. Nezaváhali jsme ani vteřinku a skočili za nimi. Byl to jeden z nejkrásnějších zážitků, které jsem si z tohoto výletu odnesla. Několikrát proplavali pár desítek centimetrů od nás, zvědavě si nás prohlíželi a čtverácky se smáli. Pro staré mořské vlky asi čajíček, ale já bažant byla štěstím bez sebe. Dojela pro nás až Petra se zodiakem, protože se bála, abychom tam nepomřeli zimou, což aspoň v mém případě byla obava zcela opodstatnělá. Byla jsem po té půlhodince úplně modrá a klepala se jak ratlík (vystrašenej).




Pátek 20.dubna:
thistlegorm_2007_mm.jpg

Umm Gammar – úzký dlouhý ostrov táhnoucí se od S k J. Jeho východní stěna padá do velkých hloubek a přechází na jižním konci v plateau s korálovými bloky. Ze stěny ční 3 homole porostlé korály s množstvím zákoutí plných života. V jedné je v hloubce 27 m jeskyně.

Pak už jsme vyrazili zpátky do přístavu v Hurghadě, kde se konalo slavnostní pokřtění slivovicí a ploutví novorozených nitroxáků a večerní výlet do Caffé Praha na šíšu, pivo a kdo měl chuť, třeba i na guláš. Mě nejvíc utkvělo v paměti egyptské víno velmi průměrné chuti za 25 euro L. Na druhou stranu, jen málokdo se může chlubit, že pil Egypt made wine.

Balení a odjezd a odlet a přílet a příjezd, o tom psát nebudu, neb bych si roněnými slzami zkratovala počítač. Hned bych se na loď vrátila, o čemž jsem si při naloďování myslela, že není možné, jak jsem byla vyděšená ze svého prvního potápění. Stresík i radost z potápění, dobrá parta (i když mi doteď vrtá hlavou, jakže se jmenovali ti dva mladíci, kteří se vyskytovali pouze pod hladinou nebo v kajutě nad počítačem), moře, slunce, delfíni, langusty……..

Ahoj Daniela


Vloženo: 02. 06. 2007

Seznam akcí

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4383
Týdně
  3162
Měsíčně
  4024
Pouze o dovolené
  3272
Celoročně
  2779
Nepotápím
  2869

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software