Dnes je 20. 4 2024, svátek má Marcela.

EGYPT - plavba na safari lodi a potápění se žraloky uprostřed Rudého moře.

 

Pobřeží Rudého moře je jedno z nejkrásnějších míst nejen pro potápění. Je také velmi oblíbeným cílem různých vědců a přírodovědců zkoumající podmořský život. Korálové útesy lemují břehy moře v délce 1800 km a jsou označovány jako jeden ze sedmi přírodních divů světa. Na některých místech spadají korálové stěny až do hloubky 3000 m.

brothers_islands_zralok.jpgRudé moře nabízí výborné podmínky pro potápění díky svému zvláštnímu podlouhlému tvaru, poměrně velkým hloubkám suchému, horkému, subtropickému podnebí. Viditelnost se pohybuje v průměru mezi 20 až 30 metry. Díky velkým hloubkám není viditelnosti ovlivňována počasím, protože nedochází k víření sedimentů. Na viditelnost má nepatrný vliv rozvoj planktonu v období jara a podzimu. Nejstabilnější a nejlepší viditelnost je tedy v letních a zimních měsících. Teplota vody s výjimkou února neklesne pod 20 °C. V letních měsících se pohybuje kolem 30 °C, koncem března a začátkem prosince se dostává na 22 °C. Proudy jsou stálé, příliv a odliv nepatrný (max. rozdíl 1 metr).
Příznivci potápění si přijdou opravdu na své. Tisíce různých druhů pestrobarevných rybiček může pozorovat i pouhý amatér s vybavením pro šnorchlování. Korálové útesy nejsou tak hluboko, někde jen 15 m.
"Pionýry potápění" se stali Dr. Hans Hass a jeho žena Lotte, kteří zkoumali útesy kolem Sharm el-Sheikhu. Po 2. světové válce sem přijel vlastní lodí Calypso J. Y. Cousteau a načerpal zde námět pro svou slavnou knihu a později i film "Svět ticha".

Uprostřed Rudého moře se nachází dva malé ostrůvky - Big Brother, Little Brother. brother_islands.jpgTato oblast je vyhlášena jako nejlepší místo pro náročné potápěče. Pro potápěče byla otevřena tato oblast až v 90. letech. Vstup je regulován a omezován, máte sem přístup pouze lodí a musíte mít speciální povolení. Lodě jsou často kontrolovány. Podmínkou je také minimálně 50 hodin potápění. Je tu zhruba 140 lodí, které mají oprávnění a uskutečňují 12 jízd za týden do této oblasti. Pokud si chcete ověřit, zda má loď licenci nebo zjistit bližší informace, zavolejte si na Egyptian national Parks Office v Hurghadě nebo Sharm el-Sheikhu.
Často se stává, že díky rozbouřenému moři nemůžete sestoupit dolů. Zkušení však tvrdí, že pokud jednou toto místo navštívíte, nikdy na tento úchvatný zážitek nezapomenete.Máte zde možnost setkat se s řadou velkých živočichů mezi něž budou patřit především žraloci lagunoví, šedí útesoví, dlouhoploutví, hedvábní, kladivouni a liškouni pelagičtí.

Petr Král

Stáhněte si PROPOZICE K PŘIHLÁŠENÍ NA AKCI

Budeme se plavit na safari lodi dle uvedené trasy:

mapa_trasa_1.jpg

 

 


Vloženo: 13. 09. 2012

Seznam akcí

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4383
Týdně
  3162
Měsíčně
  4025
Pouze o dovolené
  3272
Celoročně
  2779
Nepotápím
  2869

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software