Dnes je 20. 4 2024, svátek má Marcela.

Egypt - Brothers Islands 2012
Ahoj potápěčky a potápěči,
doufáme, že jste všichni dorazili v pořádku do svých domovů a přežili návrat do reality všedních dnů a pracovních povinností bez úhony na zdraví. Plavba za žraloky se vydařila a všem vám děkujeme za skvělou partu, fain zábavu a atmosféru po celou dobu našeho potápění. Pavlovi a Mahmudovi děkuji za výborné a profesionální průvodcování. Egypt je specifická destinace s řadou místních abnormalit, které jsou někdy dost těžko pochopitelné,ale právě proto můžeme konstatovat, že se nám podařila další akce, kde jsme viděli řadu druhů žraloků a užili si skvělé potápění.

Veříme, že jste si svůj potápěčský týden řádně vychutnali a nabrali jste sil a hodně skvělých zážitků pod vodou. Nové potápěčské zkušenosti, které jste zažili si uvědomíte určitě později:-)

Ahoj na další akci!
Za celý D team a naše partnery.

Peťan a spol.

p.s. Velkou fotku pošleme všem účastníkům na osobní email.

spolecna_2012.jpg

V rámci safari potápění v Egyptě jsme udělali dva ponory na vraku Salem Expressu.
Trajekt byl postaven ve francouzských loděnicích a na moře byl spuštěn v roce 1965.
Na poslední plavbu vyrazila 100 metrů dlouhá loď ze saudskoarabského přístavu Džidda (Jeddah) do egyptské Safagy. Tam ale nikdy nedojela. Její cesta skončila na dně Rudého moře 15. prosince 1991 krátce po půlnoci, zhruba 15 minut před cílem. Ve vichřici narazila loď pravobokem na reef a masivní dírou proudily do lodi stovky kubíků vody. V hloubce 30 metrů, kde spočívá na svém pravoboku dodnes, se ocitla za necelých 10 minut. Během této krátké chvíle ani nedošlo ke spuštění záchranných člunů a většina z nich leží na dně. Přežilo asi 180 pasažérů a členů posádky. Kolik jich zemřelo se přesně neví, oficiální odhady mluví o 500 obětech, neoficiálně se ví, že loď byla přeplněna poutníky vracejícími se z Mekky a spekuluje se až o 1000 mrtvých. Každopádně se jedná o místo, kde se odehrála obrovská tragédie, jedno z největších námořních neštěstí a mělo by se tak také k ponorům přistupovat.
Během obou ponorů jsme byli na lokalitě sami a měli jsme tak vrak celý pro sebe. Vršek, tedy levobok, leží zhruba v deseti metrech. Loď není ještě příliš obrostlá a tak lze pozorovat spoustu věcí. Aniž by člověk lezl dovnitř, může do lodi nahlížet okny a různými otvory, podívat se na kapitánský můstek, na lodní šroub, komíny se znakem společnosti která jí vlastnila, jeřáby na spouštění záchranných člunů a vůbec se kochat její majestátností. Dovnitř se dá vlézt obrovským otvorem na zádi a vplout do nákladní chodby. Kolem jsou kufry a další zavazadla s osobními věcmi pasažérů a tohle vidět je opravdu hodně zvláštní pocit a člověk by měl zachovat určitý respekt. Ne všechny to však zjevně trápí a tak je spousta kufrů pootvíraných. V polovině chodby se dá dírou vyplavat na palubu, anebo pokračovat dál chodbou a vidět auta či motorky tam navždycky zaparkované.
Díky parádnímu počasí, malým vlnám a jen velmi mírnému proudu jsme si užili dva luxusní a nezapomenutelné ponory.

Video je zde:
http://www.youtube.com/watch?v=c2t5243fEiA
Video ke stažení na ulož to:
http://www.uloz.to/xuGjy28/salem-express-2012-full-hd-avi
Fotky jsou zde:
http://www.deaws.cz/index2.php?pgID=foto2

 

 

Vloženo: 12. 03. 2016

Seznam akcí

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4384
Týdně
  3163
Měsíčně
  4025
Pouze o dovolené
  3272
Celoročně
  2780
Nepotápím
  2869

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software