Dnes je 4. 5 2024, svátek má Květoslav.

Tatínci mořských koníků rodí mláďata!
Je pravda, že táta mořský koník si nikdy se svými potomky nehraje na schovávanou ani s nimi nedělá domácí úkoly. Ale lidské tatínky přeci jen v něčem triumfnou: samečci mořských koníků podstupují těhotenství a porod svých dětí.

Tento rys je jedinečný v celé zvířecí říši a ještě více ozvláštňuje tyto křehké tvory, kteří obývají tropické a teplé pobřežní vody.

Rozeznáváme 32 druhů mořských koníků rodu Hippocampus. Mohou dosahovat velikosti od několika centimetrů zhruba do třiceti. Během evoluce se u nich vyvinulo několik neobvyklých rysů - už jenom jejich ocásek, kterým mohou "poskakovat" nad mořskou vegetací. Nebo trubicovitá tlamička, kterou nasávají drobné korýše. Tělo mají pokryto ochrannými kostěnými pláty.

Ačkoliv kostěné destičky pokrývající tělo mořských koníků jsou pro ostatní mořská zvířata nejedlá, stejně jim paradoxně životseahorse.jpg neochrání: destičky totiž používají lidé při obřadech tradiční medicíny.

"Je to tak neobvyklá ryba, že lidé často nemůžou uvěřit tomu, že je to doopravdy ryba," říká Alison Scarrattová, kurátorka oddělení ryb v Národním akváriu v Baltimoru.

V tomto akváriu připravili výstavu týkající se mořských koníků, která tu bude trvat ještě téměř rok, a už nyní je to nejúspěšnější výstava za celou dobu trvání akvária.

O mořských konících nejsou k dispozici žádná pořádná statistická data, ani výzkumy. Jen rybáři hlásí úbytek počtu a velikosti mořských koníků, které zůstanou v jejich sítích. K monitoringu byl založen Projekt Mořský koník.

Chov koníků v zajetí představuje složitý problém - jejich mláďata jsou velmi křehká a málokdy přežijí. I tomu se věnuje vědecký výzkum.

Mužská záležitost

Sameček mořských koníků má v žaludku kapsu, ve které může nosit svá mláďata - najednou až 2 000 jedinců. Takové "těhotenství" trvá 10 až 25 dní (liší se druh od druhu koníka).

Reprodukční proces mořských koníků začíná svatebním tancem, kdy sameček a samička proplétají své ocásky a plavou společně. Takový podmořský tanec může trvat až osm hodin a končí ve chvíli, kdy samička vsune svá vajíčka do kapsy v samečkově těle.

Vědci se domnívají, že rituální milostný tanec slouží k tomu, aby se těla budoucí matky a otce zharmonizovala a naladila na samotný akt předání vajec. Vejce musí matka předat otci přesně v době, kdy je připravena ona a i on je připraven je převzít. Vajíčka jsou oplodněna až v otcově kapse.

V kapse se také vyvíjejí. Táta se také o vajíčka stará, dokud se nevylíhnou, a stará se i o mláďata. Regulováním slanosti vody v kapse je připravuje na život ve volném moři. "Je to hodně energeticky náročná práce", říká James Foster, vědec zabývající se mořskými koníky.

Když přijde jejich čas, táta svalovými kontrakcemi vypudí malý potěr do vody.

I když tátové koníci mohou uplavat několik mil, aby porodili své mladé ve správných vodách, rodiče mořských koníků se o své malé potomky dále nestarají. Mladí koníci jsou tak vydáni všanc nebezpečí hrozícímu od predátorů, nebo je mohou strhnout mořské proudy, když se dostanou příliš daleko při hledání potravy.

Tak se stane, že až do dospělosti přežije méně než pět jedinců z tisíce. Oproti jiným druhům ryb je to ale celkem dobré skóre: to proto, že se tátové starají o potěr ve své kapse. Jiné ryby opouštějí svá vajíčka bezprostředně po oplodnění.

Starosti s chovem

Ačkoliv mořští koníci jsou jediné ryby s prokázaným těhotenstvím samečků, samečci jejich blízkých příbuzných, mořských dráčků a pipefish, uchovávají vajíčka přichycená v oblasti u ocásku. Jiné druhy z rodu Sygnathidae mají odlišné způsoby nošení mláďat - variují mezi plochým bodem až k prostorné kapse. Vědci zatím nemají jasno, zda samčí těhotenství je u mořským koníků evoluční výhoda: jedna z teorií tvrdí, že výhodou je krátký reprodukční cyklus.

Vědci se zatím nemohou shodnout, co za evoluční výhodu přináší otcovské těhotenství mořským koníkům. Jedna z teorií tvrdí, že se tak dá zajistit kratší reprodukční cyklus, jelikož se celá tíha reprodukce rozprostře mezi oba partnery. Zatímco sameček rodí, samička už chystá nová vajíčka. Někteří z koníků mohou ráno porodit jeden vrh mláďat a večer už být těhotní s dalším vrhem.

V zajetí je ovšem velmi komplikované celý cyklus pozorovat a nechat přirozeně plynout. Malí koníci se živí velmi jemným planktonem, kteří se vědci snaží napodobit. A chovná stanice v Baltimorském akváriu je úspěšným chovatelem: dodává osm druhů koníků a tři druhy mořských jehel do amerických a portugalských chovů.

podle zdroje z NG CZ 


Přehled článků

E-shop Internetový obchod

Facebook Facebook

Fotogalerie Přehled všech fotogalerií
Sraz našeho klubu a přátel aneb pravidelná potápěčská seance 2013.
Vstup do fotogalerie
Potápění pod ledem - leden 2013.
Vstup do fotogalerie
Otužování a potápění na Rumchalpě voda 6st, vzduch -10st.
Vstup do fotogalerie

Petr Král - UW fotografie

Ankety Přehled všech anket
Jak často potápíte?
Velmi často
  4413
Týdně
  3188
Měsíčně
  4047
Pouze o dovolené
  3300
Celoročně
  2798
Nepotápím
  2890

E-mail info E-mail info
Máte zájem být od nás více informováni?

Přidejte ikonu na Vaše stránky

<a href="http://www.deaws.cz" target="_blank"><img src="http://www.deaws.cz/images/deaws_ico.gif" width="88" height="31" border="0" alt="D.E.A.W.S. Centrum" title="D.E.A.W.S. Centrum" /></a>

Partneři

Abarex
Investiční a realitní společnost

Hotel a restaurace
Ladislav Šikola
Produktová fotografie, skenování, software